Čajota

Čajota – bodeča buča ali zelenjavna hruška

Čajota je bujna, na vse strani razraščajoča se plezalka z velikanskimi listi in hruškastimi, do pol kilograma težkimi plodovi, ki jih obdajajo ostre bodice. Obstajajo tudi čajote brez bodic.

Cajota

Plodove čajote se uporablja tako za slane kot za sladke jedi, možnosti za pripravo je neskončno. Uživamo lahko presno, pečeno, kuhano, za omake, džeme, čatnije, vloženo v kis ali naravno kisano. Odlična je v zavitkih, rižotah, omletah ali pitah. Svežo čajoto lahko dodajamo k raznim solatam. Sadeži so bogati z aminokislinami in vitaminom C. Poleg plodov, so užitni tudi ostali deli rastline, od gomoljaste korenine, ki je bogata s škrobom, do listov in mladih poganjkov. Čaj iz čajotinih listov pomaga pri uravnavanju pritiska in pri težavah z ledvičnimi kamni. V kulinariki se listi pripravljajo na podoben način kot špinača, mladi poganjki pa kot šparglji. Znotraj plodu je koščica, ki je prav tako užitna in po okusu spominja na orehe.

Cajota

Cajota

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.