Grosser Hafner

grosser hafner

Grosser Hafner (3076 mnm) je najvišja gora v gorski skupini Hafner gruppe. Izhodišče za turo je dolina Maltatal. Do tu se pripeljemo po avtocesti od Beljaka v smeri Salzburga. Izberemo izvoz za Gmünd, ter sledimo v dolino in naselje Malta, ter po strmi plačljivi cesti, ki nas po številnih kamnitih in v živo skalo izsekanih predorih pripelje do parkirišča ob umetnem jezeru.

  • Okvirni čas hoje: 8 ur – 9ur s sestopom
  • Višinska razlika: 1140 m; višinska razlika po poti: 1270 m
  • Oprema za visokogorje

Lepa in razgibana pokrajina nas spremlja skozi vso pot. Prihod na greben ponudi tudi severno podobo z večnim snegom in edinstven greben z naloženimi skladi, po katerih je plezanje prav prijetno. Zahteven del poti je razmeroma kratek. Posebnosti na razglednem grebenu so številne kamnite plošče, ki pokonci štrlijo v nebo in jih je že od daleč zlahka opaziti. Z vrha na katerem stoji križ je izjemen panoramski razgled na bližnje visoke gore: Reisseck, Hochalmspitze, Ankogel, …, ob dobri vidljivosti pa seže pogled tudi na Grossglockner.

Foto: Barbara Debeljak

grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner grosser hafner