Nikolaital

Nikolaital

V švicarskih Alpah obstaja 41 štiritisočakov, od katerih jih je kar 36 nakopičenih v dolini Mattertal, kar je največja koncentracija glavnih vrhov z višino preko štiritisoč metrov v Alpah. Vas St. Niklaus je glavno mesto doline. Nikolaj iz Mire je zaščitnik kraja, zato se Mattertal imenuje tudi Nikolaital.

Dolina ponuja številne zanimivosti in izzive tako za planince kot za navadne turiste. Prepredena je s številnimi potmi, kjer lahko spoznavamo neokrnjeno alpsko naravo in kulturne znamenitosti okolice. Nekatere poti so namenjene tudi adrenalinskim navdušencem saj potekajo po prepadnih pobočjih in preko ledenikov. Tik nad dnom doline ležijo vaški centri Zermatt (1608 m), Randa (1406 m), St. Niclaus (1120 m) in Stalden (795 m). V Zermattu je vse podrejeno aktivnemu preživljanju prostega časa. Smučišče na okoliških ledenikih velja za najvišje ležeče v Evropi. Smučarske počitnice v mondeni švicarski vasici ob vznožju gorske lepotice Matterhorn so v vsakem primeru razkošje, kakršnega si ne more privoščiti vsak.

Ob koncu 13. stoletja je bil v vasi St. Niklaus zgrajen Meierjev stolp. Stari kamniti stolp je najstarejša ohranjena stavba v Mattertalu in verjetno v vsej regiji. Danes je v njem prvi Muzej gorskih vodnikov na svetu, kjer se lahko na dveh računalniških postajah prosto gibljemo med gorami Mattertala. Povezano s seznamom prvih vzponov lahko dobimo ustrezne podatke o lokaciji. Multimedijska produkcija Muzeja gorskih vodnikov vključuje panoramski del modula »3D topografije« Inštituta za kartografijo na ETH Zürich, kjer so vstavili panoramske hiperpovezave, ki zagotavljajo navigacijo med 3D in 2D deli.

Leta 1891 je bila do Zermatta zgrajena zobata železnica. Železnica se je skozi leta posodabljala in bila leta 1930 povezana s St. Moritzom. Med obema mestoma danes vozi panoramski vlak Glacier Express, ki je tudi edino prevozno sredstvo s katerim je možen dostop do mesta saj so vsa vozila z motorji z notranjim zgorevanjem v mestu prepovedana. Da bi ljubiteljem gora bolj približali Matterhorn in ostale gore so v okolici zgradili številne zobate železnica in žičnice. Najbolj znana je železnica Gornergrat, ki se povzpne na višino 3.100 m.

Foto: Barbara Debeljak

Nikolaital 02 04 03 05 06 07 08 09 10 11 13 14 15 16 17 18