Peca

Peca

28. januar 2015, na najvzhodnejšem in najvišjem vrhu dolgega slemena Pece

Izhodišče: Podpeca 755 mnm

Cilj: Kordeževa glava (Peca) 2125 mnm

Kordeževa glava - Vrh Pece; foto: Barbara Debeljak
Peca – Kordeževa glava

Tokratno izhodišče je bila Podpeca (planota Mitnek), prek Črne na Koroškem. Črna na Koroškem je priljubljeno izhodišče za lepe sprehode v tri čudovite alpske doline: Toplo, Bistro in Koprivno ter za pohodniške vzpone na Peco, Smrekovec in Olševo. Nekaj kilometrov iz Črne nas cesta popelje na planoto Mitnek, kjer že vrsto let, ob koncu januarja, organizirajo simpatično zimsko pravljico. Osrednji dogodek prireditve je tekmovanje ekip v gradnji snežnih skulptur. Ustvarjalci tu pustijo kreativnosti prosto pot in se preizkušajo v gradnji snežnih umetnin pod Peco. V sklopu prireditve na smučišču v Črni poteka nočni slalom med baklami (pokal Kralja Matjaža). Organizatorji pa pripravijo tudi pester zabavni in otroški program.

Kapelica v bližini Doma na Peci; foto Barbara Debeljak
Kapelica v bližini Doma na Peci

Po približno dveh urah strmega vzpenjanja nas pot privede najprej do Doma na Peci, od tu pa sledi še uro in pol vzpona do najvišjega vrha Pece – Kordeževe glave. Dom na Peci stoji na vzhodnem delu pogorja Pece in je odprt od maja do oktobra, v zimskem času pa ob vikendih in praznikih. Na travnatem robu, v bližini koče, stoji kapelica sv. Cirila in Metoda iz leta 1936. Peca je med Slovenci prepoznavna tudi po pravljici o kralju Matjažu, ki menda spi v jami pod njo. Zbudil naj bi se, ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize. Južni del Pece je prevotlen s številnimi rovi nekdanjega mežiškega rudnika. Začetek enega od teh rovov je preurejen v Votlino Kralja Matjaža. Do te priljubljene družinske izletniške točke, v kateri spi bronast kip Kralja Matjaža, vodi deset minutna markirana pot, speljana od Doma na Peci.

Kordeževa glava - Vrh Pece; foto Barbara Debeljak
Peca – Kordeževa glava

Od Doma na Peci se usmerimo na pešpot proti Kordeževi glavi, ki nas kmalu pripelje med rušje, skozi katerega se nato vzpenjamo. Vzpon naprej poteka po zmerno strmem pobočju z vse lepšimi razgledi. Pogled se najprej ustavi na pobočjih Uršlje gore, Raduhe in Olševe ter sega naprej po najvišjih vrhovih Kamniških in Savinjskih Alp in vse do avstrijskih Alp (Stubalpe-Packalpe in Seetaler Alpe).

 

Fotogalerija Peca: 

28.01.2015, foto Barbara Debeljak

One thought on “Peca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.