Rim

1

Rim je glavno mesto italijanske dežele Lacij, ki je zrastlo na sedmih mestnih gričih ob vijugasti reki Tiberi. Čeprav so Rim nenehno pokopavali in rušili, ni izginil z zemljevida sveta, le bolj in bolj ga je ovijala tančica legend. Danes v Rimu ni mogoče narediti niti koraka, ne da bi naleteli na bogate ostanke preteklosti. Z mogočnimi razvalinami starorimskega mesta tekmujejo številne cerkve in palače, ki so jih dali sezidati papeži in njihove družine. Seznam umetnikov, ki so prispevali k veličini Rima, je neskončno dolg. Na njem najdemo slavna imena, kot so Michelangelo, Rafael, Caravaggio in Bernini.
V Rimu se nahajajo štiri cerkve s posebnim statusom. To so: sv. Janez v Lateranu, sv. Peter v Vatikanu, sv. Pavel izven obzidja ter sv. Marija Snežna. Najbolj znana rimska cerkev je bazilika sv. Petra v Vatikanu. S svojimi 218 metri zunanje in 186 metri notranje mere je največja katoliška cerkev na svetu. Tam so bila ustvarjena neverjetna dela svetovne umetnosti, med najbolj opevanimi pa je Michelangelova Pieta, katero je izklesal, ko je imel le 25 let.
Številne so znamenitosti, ki so vredne ogleda, kot npr. Španske stopnice in Fontana di Trevi v samem centru mesta. Kolosej, ki je hkrati eden od simbolov Rima in največji amfiteater, kdajkoli zgrajen v rimskem cesarstvu, kjer so se nekdaj bojevali največji gladiatorji svojega časa. Eden najstarejših predelov Rima je Forum Romanum, ki so ga začeli urejati že Etruščani v 7. stoletju pr.n.št.. Panteon, ki se nahaja na trgu Piazza della Rotonda, je ena izmed zgradb starega Rima, ki je ostala ohranjena na svoji prvotni lokaciji. Piazza Navona je le nekaj metrov stran od Panteona in je en najlepših trgov Rima. Rim ni zanimiv samo nad zemljo, ampak tudi pod njo. Doslej so odkrili več kot 800 kilometrov katakomb s podzemnimi grobnicami poganov in prvih kristjanov. Najzanimivejše so katakombe svetega Kalista (Catacombe di San Callisto), zgrajene konec 2. st. n. št., ki se raztezajo na štirih ravneh. Tu je pokopanih več papežev iz prvih stoletij našega štetja, še vedno pa so ohranjeni tudi deli dragocenih fresk in napisi na nagrobnih ploščah.
Rim je živahna in sodobna evropska prestolnica Italije. Zaradi papeške državice Vatikan ima Rim vero v svojem srcu, v svoji duši pa zgodovino. Zagotovo bo Rim tistemu, ki je bil z ljubeznijo iz takšnih ali drugačnih razlogov tam, ostal v večnem spominu, tako kot je večno to mesto.

Barbara Debeljak

2 3 DSC_4031 DSC_4070 DSC_4079 DSC_4084 DSC_4102 DSC_4115 DSC_4128 DSC_4136 DSC_4144 DSC_4164 DSC_4279 DSC_4285 DSC_4359 DSC_4361 DSC_4366 DSC_4385 DSC_4400 DSC_4424 DSC_4503 DSC_4551 DSC_4600