San Marino

san_marino_14

San Marino je enklava sredi Italije z izjemno zgodovino in cvetočim turizmom.

Svoj ponos črpa iz dolge zgodovine, ki sega v leto 301 in je povezan z otokom Rab. Po legendi naj bi naselbino ustanovil kamnosek Marino z Raba, ki je v času preganjanja kristjanov s somišljeniki pobegnil na težko dostopna pobočja 739 metrov visoke gore Titano, kjer je postavil cerkvico in s tem tudi temelje mesta in države. Obstoj samostojne skupnosti je z listinami dokazan od visokega srednjega veka dalje.

Na prepadnem robu planote se dvigujejo tri mogočne trdnjave, povezane z obzidjem. Med njimi vodi pešpot, ki se ponaša z lepimi pogledi na celotno ozemlje male države. V starem mestnem jedru se med srednjeveškimi kamnitimi hišami po ozkih ulicah vsak dan gnete množica turistov. Natrpano je z gostilnicami in trgovinami, ki naj bi čim bolj globoko segle v žepe turistov.

Barbara Debeljak

san_marino_1 san_marino_2 san_marino_5 san_marino_6 san_marino_13 san_marino_10 san_marino_16 san_marino_17 san_marino_8 san_marino_19 san_marino_9 san_marino_18 san_marino_15san_marino_7 san_marino_11 san_marino_12 san_marino_3 san_marino