Sveti Duh – Potočka zijalka

Potočka zijalka - foto: Barbara Debeljak

Ob vznožju Potočke zijalke in Olševe leži dolga spotegnjena vas Podolševa. Osnovna bivanjska značilnost Podolševe so najvišje ležeče visokogorske kmetije na Slovenskem, ki pripovedujejo zgodbe veličine in klenosti solčavskih ljudi. V vasi stoji solčavska podružnična cerkev sv. Duha, ki da pokrajini idilično podobo ter oblikuje zaselek Sveti Duh. Cerkvica predstavlja osrednji del Solčavske panoramske ceste in je odlično izhodišče za številne izlete v naravo ali vzpone na bližnje vršace. Dobro uro hoda pohodnika loči od znamenitega arheološkega najdišča – Potočke zijalke.

Sveti Duh - foto: Barbara DebeljakSveti Duh - foto: Barbara Debeljak

Potočka zijalka je veličastna kraška jama (dolga 115, široka od 20 do 40 metrov) v kateri so dolga desettisočletja imela svojo postojanko krdela lovcev na jamske medvede. V jami je bil odkrit ledenodobni človek oziroma njegovo bivališče s številnim orodjem in orožjem.

Potočka zijalka - foto: Barbara Debeljak Potočka zijalka - foto: Barbara DebeljakPotočka zijalka - foto: Barbara Debeljak

Izpred Potočke zijalke navduši izjemen razgled – kot da bi jo kdo postavil v objem gora in si želel, da nam zastane dah, ko gledamo to prekrasno naravo. V ospredju je vas Podolševa s cerkvijo sv. Duha. Zadaj so dve solčavski dolini, Logarska dolina in Matkov kot, in nad njima glavni vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp. Opazujemo črto Grintovcev, vendar z druge strani kot iz Ljubljane: s severne strani so še bolj razgibani, še mogočnejši.

Potočka zijalka - foto: Barbara Debeljak Potočka zijalka - foto: Barbara Debeljak

Obiščite jo in preživite dan, ki bo v vas pustil obilo vtisov zanimivega časovnega popotovanja.

Barbara Debeljak