Vogel – Orlove glave

Vogel

Vogel ponuja vrsto aktivnih doživetij za vso družino. Gibanje v družbi naših najmlajših ali prijateljev, združeno s doživljanjem lepot pokrajine. Okolje je prav idilično prijazno: zelenje, kislo mleko,… Na vrhu nas pričaka čudovit pogled na Bohinjsko jezero ter razgled po vršacih skozi namršene macesnove viharnike in uživanje v idiličnem mirnem planotnem okolju.

Vogel
Vogel

 

Vogel nam pozimi, ko padejo prve snežinke, nudi tudi odlične terene za smuko. Pozimi si nadene prekrasno belo odejo in postane pravi raj za smučanje in deskanje.

Z nihalno žičnico (ob Bohinjskem jezeru, odcep ob cesti v smeri Ukanca in slapa Savice) se pripeljemo do zgornje postaje, kar nam prihrani kar nekaj poti, saj nas od tu do vrha Orlove glave čaka le slabih trideset minut vzpona po lahki označeni poti. Z nihalko, ki sprejme do osemdeset oseb, se na vrh pripeljemo v šestih minutah. Lahko pa se na vrh Orlove glave odpravimo že iz vznožja planote in sicer iz Ukanca (3,15h), planine Storeča ravan (2,15h) ali iz Ribčevega Lazu (3,30h).

Pogled iz nihalke Vogel na Bohinjsko jezero
Pogled iz nihalke Vogel na Bohinjsko jezero

Na nadmorski višini 1537 metrov se ob smučišču Vogel razteza pravo pravljično naselje počitniških hiš, imenovano Alpska vas Vogel. Arhitekturna dediščina v vasi kaše iznajdljivost bohinjskih gorjancev in njihov prvinski čut za obdelavo lesa.

V neposredni bližini smučišča Vogel, na nadmorski višini 1682 metrov, leži hrib Orlove glave. Malo pod vrhom stoji križ v spomin bistriškemu rojaku Francu Sodja.

S planote Vogel se nam odpre pogled na jezero, ujeto v globoko kotanjo med gorami. Bohinja z mogočnimi domačijami, zanimivimi cerkvami, starimi kaščami in ponosnimi kozolci verjetno ni potrebno posebej predstavljati, niti jezera, vpetega med visoke gore. V tej krajini je tekom dolgih stoletij prebivalcem kljub gospodarjenju uspelo vzpostaviti ravnotežje v naravi. Mestoma pa dandanes že podlega modernemu nerazumu, ki se kaže v množičnem turizmu, nekontrolirani gradnji in zapostavljanju arhitekturnega izročila.

 

Prve prišleke so pod vzpetino Vogel privabila bogata nahajališča železove rude. Spomin na rudarske čase hrani tudi cerkev sv. Janeza Krstnika pri Bohinjskem jezeru. Na pročelju ima (poleg mnogih drugih)znamenito fresko rudarja oz. rudarskega škrata berkmandeljca iz časa okoli leta 1300.

cerkev sv. Janeza Krstnika
cerkev sv. Janeza Krstnika

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.