Čatež

Gručasta vas Čatež ob Savi leži pod vinorodnimi bizeljskimi griči na desnem bregu reke Save. Z Brežicami jo povezuje najdaljši most čez reko Savo v Sloveniji. 1,5 km od naselja se nahaja naravno zdravilišče Čateške Toplice z bogato športno – rekreacijsko ponudbo. Obsežne vodne površine privabljajo številne dopustnike in izletnike. Z izbranimi kulinaričnimi in vinskimi užitki preseneti tudi pestra gostinska ponudba. Okusi in dekoracije jedi, ki jih skrbno pripravljajo kuharski mojstri v à la carte restavraciji, navdušujejo tudi najzahtevnejše gurmane.

Ime Čatež izvira iz bajeslovnega bitja Čatež, ki je pol človek, pol kozel. Škrat Čatež sedi pred vhodom v zimsko Termalno riviero in pripoveduje zgodbo:

» Sem Čatež, prav ste slišali – Čatež. Dobro me poznate! Sem iskalec dobre vode. Kjer se prikažem, boste našli dobro, zdravilno in zdravo vodo! Terme Čatež – tu je moj dom: sredi polj, pod slikovitimi Gorjanci in vinorodnimi bizeljskimi griči, ob rekah Savi in Krki. Tukaj domujem že stoletja, opazujem in se veselim. Pred dvema stoletjema sem s skal nad Savo opazoval, kako so na površino zemlje privreli prvi izviri tople vode in domačine, ki so v toplih vrelcih blažili tveganja v kosteh in se prerojeni hladili v valovih bližnje Save in Krke. Od tistih časov je minilo kar precej let. Danes ne posedam več na skali nad Savo. Domujem tukaj, sredi čudovitih term, kjer je ujeto vse bogastvo toplih in zdravih voda. Zaplavajte v neštetih bazenih na zimski in poletni Termalni rivieri, v valovih, pod slapovi; sprostite napete mišice v whirlpoolih; prepustite se slasti lenobnega počitka v rimsko-irskih kopelih; poiščite zdravje v termalni vodi – naj postane termalna voda vaša velika navada in razvada. Kadarkoli – poleti in pozimi, ko sonce zlati rumena žita in ko sneg beli okolne griče. Sami ali v družbi vaših bližnjih, na Čatežu bodo poskrbeli za vaše zdravje in dobro počutje. Gledam vas! Veselim se z vami in uživam v tisočerih kapljicah termalne vode, ki vam prinašajo zdravje, življenjsko moč in veliko zabave in veselja. Hopla! Tale kapljica je moja! Za naslednjih zdravih dvesto let! Tukaj v Termah Čatež!«

Foto: Barbara Debeljak

<