Divje jezero

Divje jezero

DIVJE JEZERO: podzemna jama, kraški izvir in jezero z najkrajšo slovensko reko

Divje jezero
Divje jezero; foto: Barbara Debeljak

DOSTOP: Po regionalni cesti iz smeri Logatec-Idrija; 2km pred Idrijo zavijemo levo v smeri Bele in nadaljujemo z vožnjo do parkirišča, ki se nahaja tik ob mostu čez reko Jezernico.

Divje jezero

Divje jezero leži pod vznožjem izrazito kraške Črnovške planote, kjer ne manjka brezen, ponikalnic in vrtač. Nad jezerom se dviga stometrska prepadna stena iz nagubanih apnencev. Iz strmega jamskega rova v dnu jezera, ki je bil do sedaj raziskan do globine 160 metrov, izvira voda. Ker je Divje jezero v preteklosti zahtevalo že nekaj potapljaških žrtev, je danes potapljanje v njem prepovedano. Jezero pokaže svojo »divjost« predvsem ob velikih deževjih, ko na sredini jezera nastane vodni stožec, ki spominja na vrenje. Okrog jezera je lepo speljana desetminutna pešpot, ob kateri so postavljene informacijske table. Pot vodi pod strmimi stenami, obkroži jezero, se na drugi strani vzpne po stopnicah in zaključi čez most nad Jezernico. Iz jezera se izteka najkrajša slovenska reka Jezernica, ki se po 55 metrih izliva v reko Idrijco.

Divje jezero
Izliv Divjega jezera v reko Jezernico; foto: Barbara Debeljak

Izlet do Divjega jezera lahko združimo z ogledom številnih naravnih, kulturnih, tehniških in sakralnih znamenitosti Idrije (Antonijev rov, Mestni muzej Idrija, vodne pregrade Klavže, Akvarij M Idrija, Idrijska rudarska hiša idr.). Na vzpetini nad Spodnjo Idrijo se dviga Kendov dvorec iz leta 1337 in je danes preurejen v prvovrstni hotel, opremljen s pohištvom iz 19. stoletja. V bližini stoji stara kašča z zanimivim pročeljem in vhodnimi vrati, ki jih je leta 1796 poslikal Frančišek Kobal. Na razglednem mestu nad naseljem stoji Župnijska cerkev Marije na Skalci (cerkev Device Marije Vnebovzete), do katere vodi impresivno stopnišče. Prve omembe te cerkvice so zabeležene že v dvanajstem stoletju. Legenda pravi, da je semkaj hodil na lov tolminski grof. Povzpel se je na skalo in pod lipo našel sliko z Marijino podobo. Odnesel jo je s seboj. Naslednjega dne je opazil, da je slika izginila. Ko se je ponovno odpravil na skalo, je bila slika spet tam. Ko se je to ponovilo še v tretje, si ni upal vzeti slike s seboj, ampak je na sklali dal sezidati kapelo in vanjo postavil Marijino sliko.

Fotogalerija Divje jezero, Barbara Debeljak:

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.