Podbrdo, Medjugorje in Križevec

Međugorje (po slovensko Medjugorje) je romarski kraj v občini Čitluk v Bosni in Hercegovini. Razprostira se na nadmorski višini 200 metrov. Ime Medjugorje je slovanskega porekla in pomeni kraj “med gorami”. Domačinov je približno 3.500, vsi so Hrvati in Rimskokatoliške vere. Do leta 1981 je bila to revna vas. Preživljali so se s pridelavo tobaka in vina, ljudje so se odseljevali. Leta 1981 se pa je vse spremenilo…

Nad Bijakovići (eden izmed zaselkov v Medjugorju) se dviga Podbrdo, vzpetina, ki je posuta z ostrim kamenjem in je del področja gore Crnica. Na pobočju hriba stoji kip Marije, postavljen v spomin na 20. obletnico prikazovanj leta 1981.

Druga Medjugorska »sveta gora« je Križevec. Z vrha se odpre lep razgled po širši okolici (Dinarske alpe, gorska veriga Biokovo, Čapljina in dolina Neretve). Na njegovem 537 m visokem vrhu se dviga 10 m visok betonski križ, v katerega so vzidane tudi relikvije, prinesene iz Rima – delček križa, na katerem je bil Jezus križan. Verniki so ga postavili leta 1933, ob 1900. obletnici odrešenja. Kmetje pripovedujejo, da po tistem ni bilo več nevihte, ki bi se znesla nad njihovimi polji, kot se je dogajalo prej.

Foto: Barbara Debeljak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.