Mineralni vrelci – dolina tisočerih izvirov

Mineralni vrelci - izvir reke Bele

Napajalno zaledje mineralnih vrelcev se nahaja na koncu doline Bele in na območju Belske Kočne, pod strmim skalovjem, na stiku z neprepustnimi kamninami. Dolino med Jezerskim in Železno Kaplo imenujejo tudi dolina tisočerih izvirov, saj se na tem območju nahajajo številni vrelci z različnimi deleži raztopljenih mineralnih snovi, pomešanimi z ogljikovim dioksidom.

Mineralni vrelci - Murijev vrelec
Mineralni vrelci – Murijev vrelec

Eden izmed najbolj zdravilnih mineralnih vrelcev je Murijev vrelec. Nahaja se na avstrijski strani pobočja Goli vrh, ob glavni cesti, ki vodi iz smeri Jezerskega proti vasici Bad Vellach (pred Železno Kaplo), tik nad smerjo za Pavličevo sedlo.

Mineralni vrelci - Murijev vrelec
Mineralni vrelci – Murijev vrelec

Murijev vrelec ima rahlo trpek kiselkast okus po železu. Kemična analiza je pokazala, da ta voda spada med magnezijevo-kalcij-železovo-hidrogenkarbonatne vode. Pitje te vode je zaželjeno predvsem med nosečnostjo, v času rasti ter pri menstrualnih in želodčnih težavah. Pomaga tudi proti utrujenosti, izčrpanosti, tahikardiji in mišični oslabelosti.

Mineralni vrelci v dolini med Jezerskim in Železno Kaplo
Mineralni vrelci v dolini med Jezerskim in Železno Kaplo

Le nekaj ovinkov pod mejnim prehodom Jezersko pa nas smerokaz usmeri proti izvirom reke Bele, po cesti, ki vodi proti Pavličevemu sedlu.

Mineralni vrelci - izvir reke Bele
Mineralni vrelci – izvir reke Bele

Mineralni vrelec reke Bele z bogatimi mineralnimi snovmi ugodno vpliva na telo pri daljših športnih aktivnostih. Da si napolnimo steklenico sveže vode, je ob izviru postavljen arhimedov vijak, ki se vrti v spirali in poganja vodo navzgor.

Mineralni vrelci - Alhimidova spirala
Mineralni vrelci – Alhimidova spirala

Izlet lahko podaljšamo tudi z vzponom po poti prek Pavličevega sedla, z mnogimi razgledišči s klopcami, ki so lepo urejeni ob panoramski cesti.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.