Črno jezero

Črno jezero

Plitko in majhno Črno jezero s svojo kamnito pokrajino obiskovalcev ne more pustiti ravnodušnih. Ob pogledu na čudovito ploskev kristalno čiste vode, nam ne preostane drugega, kot vstaviti korak in se predati tišini in uživanju.

Črno jezero
Črno jezero

Malo težji dostop do Črnega jezera je čez strmo in v zgornjem delu zavarovano Komarčo, ki vodi od parkirišča pri koči Savica. Pot se dobro uro in pol strmo vzpenja po večinoma senčni gozdnati steni. Na težjih mestih so nam v pomoč jeklenice. Na vrhu pobočja nas čaka le še pet minutni zložni spust do Črnega jezera – prečudovitega gorskega bisera, ki leži v kotanji sredi gozda.

Pot čez Komarčo na Črno jezero
Pot čez Komarčo na Črno jezero

Vzpon na Črno jezero preko Komarče ni primeren za vrtoglave. Svojevrstno težavo predstavljajo zglajene skale in nevarnost padajočega kamenja. Lahko pa se odločimo za lažji (a daljši) dostop preko Komne (3,30h) ali iz planine Blato (2,40h), ki potekata po lahkih označenih poteh.

Pot čez Komarčo na Črno jezero
Pot čez Komarčo na Črno jezero

Črno jezero z vseh strani obkroža posuto skalovje v izjemnih oblikah, ki glasno govori o svojih pradavnih doživljajih. Kraška narava slovenskih gora ni naklonjena nastanku jezer, zato jih ne premoremo prav veliko. So pa tista redka toliko bolj opažena in priljubljena. Črno jezero leži na slabše prepustnih jurskih apnencih, kjer talne razpoke tesni kamniti drobir.

Črno jezero
Črno jezero

Črno jezero je zavarovano v okviru Triglavskega narodnega parka, v katerem velja poseben naravovarstveni režim. Lahko se pohvali z razgibano neokrnjeno naravo, bogastvom rastlinskih vrst in domovanjem številnih zaščitenih živali.

Črno jezero
Črno jezero

Črno jezero je najtoplejše izmed sedmih jezer. V dolžino meri 150 metrov, v globino 6 metrov, široko pa je 80 metrov. Preko njega se stekajo vode višjeležečih jezer in se stekajo v siju padajočega slapa Savice.

Črno jezero
Črno jezero

Svet, ki obdaja Črno jezero, je tudi lepo opazovati takrat, ko se jezero umiri v čarobnih jesenskih barvah ali pa pozimi, ko zaspi pod zamrznjenimi kristalnimi šopki.

Črno jezero
Črno jezero

Brez hitenja sestopimo v dolino na zasluženo osvežitev v Bohinjskem jezeru.

Osvežitev v Bohinju
Osvežitev v Bohinju

 

Če pa je v nogah še dovolj energije in moči oziroma, če imamo na razpolago še kak dan, si je vredno turo podaljšati do ostalih Triglavskih jezer in vrhov Triglavskega pogorja. Po dolini Triglavskih jezer je razporejenih sedem ledeniških jezerc, od prvega pri Prehodavcih, do zadnjega Črnega jezera, tik pod robom strme Komarče. Globoko zarezane doline, planinski pašniki, jezera, gozdovi in bogata flora, ki je najlepši okras naših gora nas vedno očarajo. Okoli Triglava ne manjka koč, zato si je možno domisliti veliko različnih kombinacij večdnevnih pohodov.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.