Rodica

Pogled na severno stran pobočja

RODICA ČEZ ČRNO PRST

Na Rodico vodi več poti z bohinjske in primorske strani. Tokratna odločitev je bila za nekoliko daljšo pot mimo Orožnove koče in po grebenu čez Črno prst. Malo smo pospešili korak in tako pot v eno smer prehodili v treh urah in pol. Po oznakah na smerokazih pa naj bi enosmerna pot trajala približno pet ur.

Pot Rodica - Črna prst
Pot Rodica – Črna prst

Iz Bohinjske Bistrice se z avtomobilom peljemo proti Soriški planini. Približno tri kilometre za vasjo Nemški Rovt se cesta odcepi ostro desno za Orožnovo kočo. Sledimo smernicam in parkiramo na mestu, kjer je označena pešpot za Črno prst. Od tu nas čaka dobrih 20 minut vzpenjanja do Orožnove koče in nato skozi urejen botanični vrt še približno uro in pol hoje do vrha Črne prsti. Pri Domu Zorka Jelinčiča nas smerokazi v levo usmerijo čez greben po tri urni poti do Rodice.

Vrh Rodice
Vrh Rodice

Pot po grebenu Rodica – Črna prst je srednje zahtevna in poteka po označeni in dobro zavarovani poti. Ne zahteva velikega planinskega znanja, le dober hodec moraš biti. Pot je sprva očarljiva, na sredini sproščujoča, proti koncu pa vse bolj resnobna.

Planike ob poti na Rodico
Planike ob poti na Rodico

Na tokratni turi smo imeli nekaj smole z vremenom, tako da nas  Rodica ni pričakala z mogočnimi razgledi, ampak z oblakom megle. Skozi megleno ozračje so se le mestoma prebijali sončni žarki in rahlo kazali obrise pokrajine. Vendar nas Rodica kljub temu ni razočarala, saj so nas vso pot spremljala izjema naravno ohranjena gorska travišča z endemičnimi in ogroženimi gorskimi cvetlicami. Pobočja so bila posejana s številnimi srebrnimi zvezdami planik in gostimi socvetji murk z omamnim vonjem.

Murka na poti Črna prst - Rodica
Murka na poti Črna prst – Rodica

 

Pot obide manjše vrhove, preči položna pobočja in se večinoma vije po severni strani grebena. Vije se mino ali čez vrhove: Četrt (1822 mnm), Konjski vrh (1879 mnm), Poljanski vrh (1944 mnm), Matajurski vrh (1936 mnm), Raskovec (1967 mnm) in Novi vrh (1944 mnm). Samo na območju Raskovca je tura nekoliko težavnejša ter zavarovana z jeklenicami in klini, drugje pa je nezahtevna. Izbira poti na Rodico čez Črno prst nas poplača s polnim planinskim doživetjem: edinstven razgled na Triglavsko pogorje, Fužinske planine, venec Tolminsko – Bohinjskih gora, Baško grapo in severni bohinjski greben nad jezerom.

Pot Rodica - Ćrna prst
Pot Rodica – Ćrna prst
Pot Rodica - Ćrna prst
Pot Rodica – Ćrna prst

Na južni strani pobočja Rodice so nanizane majhne vasice, med katerimi še posebno izstopa Rut, ki s svojo ureditvijo, cerkvico , mogočno lipo in tirolsko-primorskimi hišami vedno znova navdušuje. Rut stoji na prisojnem pregibu in daje videz manjše krnice, nad katero se pokonci postavljajo strma pobočja Rodice.

Megla nad Baško grapo
Megla nad Baško grapo
Pogled na severno stran pobočja
Pogled na severno stran pobočja

Vrhovi med Rodico in Črno prstjo so večinoma zaobljeni, skrotasti in precej meljasti. Grebenska rez ni izrazita, pot se je večinoma izogiba. Pobočja se na severni strani spuščajo v skalnatih odstavkih, ki se čez rušast pas spustijo do gozda in doline. Južna stran pa strmo pada na planotast svet nad Baško grapo.

Pogled čez vrhove proti Rodici
Pogled čez vrhove proti Rodici

Namesto vrnitve po isti poti lahko izberemo sestop iz Rodice tudi po označeni poti na južno stran do vasi Rut ali v Podbrdo. Lahko pa se odločimo tudi za nadaljevanje ture naprej čez (Bohinjsko) Suho, Šijo, Vratca in Visok Orlov rob do žičnice Vogel. Tokratna odločitev je bila pot nazaj po grebenu do Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti na odlično domačo joto ter skozi urejen botanični vrt nad Orožnovo kočo in nazaj domov na zaslužen počitek.

Dve minutki brez megle
Dve minutki brez megle

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.