Slap Šprucar

1

Do slapa Šprucar nas pripelje čudovita pešpot, ki jo skrbno urejajo in vzdržujejo domačini iz Sorice. Pot je ravno prav dolga in strma za lep jesenski sprehod po barviti naravi, preden bo konec oktobra odpihnilo zadnje jesensko listje. Hoja v naravi krepi naš imunski sistem, sončni žarki pa odganjajo megleno razpoloženje in dajejo pozitiven odnos do življenja. Slap Šprucar pa je tudi lahko odlično izhodišče za raziskovanje Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja, prostranega področja z zelenimi pašniki in gostimi gozdovi. Vse naokrog so po gričkih in dolinah prepletene poti in steze, ki kar vabijo na izlet.

5
Slap Šprucar – foto: Barbara Debeljak

Dostop: Škofja Loka – Železniki – Sorica – po regionalni cesti, smer Petrovo Brdo do parkirišča pri slapu Šprucar

Iz Železnikov nas cesta skozi Zalil Log popelje v Sorico. Ko vstopimo v vas Sorica, nas najprej pozdravi Groharjev spomenik, ki ponosno stoji pod vrhovoma Lajnarja in Dravha in nas opominja, da je bil v teh krajih rojen eden najpomembnejših slovenskih impresionistov, ki je to čudovito pokrajino okoli vasi prenesel tudi na svoja slikarska platna. Nadaljujemo z vožnjo po regionalni cesti proti Petrovemu Brdu. Približno osemsto metrov iz vasi Zgornja Sorica (od križišča za Bohinj in Soriško planino) je na desni strani ceste usmerjevalna tabla za slap Šprucar, na levi strani pa je manjše parkirišče. Od parkirišča je hoje približno petnajst minut.

Slap Šprucar
Slap Šprucar, ob poti – foto: Barbara Debeljak

 

Vasice, ki so nanizane nad Selško dolino sodijo med najvišje naselbine pri nas. Pri oblikovanju krajev je sodeloval led, ki je kot del bohinjskega ledenika v hladni preteklosti drsel s Soriške planine. Na obrobju visokih Julijskih Alp se relief postopno znižuje, še vedno pa ostaja divji. Svet pod slapom Šprucar je svet grap, dolin in strmih bregov. Različna prepustnost za vodo in različna kamninska zgradba dajeta hriboviti pokrajini slikovit videz.

1
Jesen – foto: Barbara Debeljak

Jesen je čas, ko se narava začne obračati vase. Pokrajina, odeta v jesenske barve je kor nalašč za uživanje v preprostem miru in svobodi. Slap Šprucar je ena izmed čudovitih idej za lep družinski sprehod ali pa ideja za kratko rekreacijo in hiter odmik za vse, ki si želijo za kratek čas pozabiti na vsakodnevni vrvež.

Slap Šprucar
Slap Šprucar – foto: Barbara Debeljak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.